przepisy: budyń jaglany

Brzmi dziwnie? Moje pierwsze skojarzenie z tym deserem to niezrozumiała papka. Gdy usłyszałam o takim przepisie po raz pierwszy, pomyślałam, że ludzie powariowali. Jak można z kaszy jaglanej zrobić budyń? Mało tego, budyń można zrobić także z kaszy gryczanej! Tej jednak nie próbowałam robić, a te przepisy, po które nie sięgam sama, nie mogą być tu opisane. Zwyczajnie dzielę się tym, czego jestem pewna :) I tak jestem pewna budyniu jaglanego. Poniżej przepis na budyń w dwóch wersjach.

Aby przygotować taki deser, wystarczy 100 gramów suchej kaszy jaglanej bez woreczka. Taką kaszę gotujemy w mleku. Tu można zdać się na własne smaki i upodobania żywieniowe. Mleko krowie, kozie, ryżowe. Więc gotujemy kaszę w mleku. Nie podaję konkretnej ilości płynu ze względu na to, że kasza jaglana wręcz połyka mleko. Bezpiecznie jest wlać na początek dwie pełne szklanki, by od początku nie skazać kaszy na przypalenie. W trakcie gotowania wsypujemy do kaszy 2 łyżeczki cukru i gotujemy aż do miękkości.

Do tak przygotowanej kaszy dosypujemy:

a) 2 czubate łyżki kakao

lub

b) łyżeczkę czarnej, mielonej kawy lub opcjonalnie dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Gotujemy jeszcze chwilę, a następnie całość traktujemy blenderem. Czekamy do momentu aż uzyskamy jednolitą, budyniową konsystencję. Niektórzy podają konieczność użycia sody lub proszku do pieczenia. Podobno wtedy budyń jest bardziej budyniowy, niżeli kremowy. Mi kremowa konsystencja nie przeszkadza, a mam pewność, że budyń jest w stu procentach stworzony na podstawowych składnikach. Wariantem jest użycie miodu lub cukru brązowego.

Voila! Pyszny deser, a jaki zdrowy! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>