Przepisy: kuskus z czerwoną soczewicą

Dziś postanowiłam, że od czasu do czasu będę prezentować moje wymyślone triki na dobrą, domową kuchnię. Nie ma to tamto, nie jadamy byle czego. Ostatnio jedną z inspiracji stała się czerwona soczewica. Brzmi dość zniechęcająco, zwłaszcza, że to roślina strączkowa. A nie oszukujmy się, rzadko sięgamy w kuchni po tego typu produkty. No więc kupiłam i z radością przyniosłam do domu. No i co teraz? Siedziałam chyba godzinę i myślałam. Myślałam i zastanawiałam się, co z tego zrobić, by nie być nudną panią domu. I wymyśliłam! Zabrałam się do roboty i w 15 minut miałam gotową soczewicęa z kaszą typu kuskus, z kminem rzymskim i sokiem z cytryny. Do tego dania najpierw podsmażyłam cebulę przyprawioną kuminem. Później dosypałam soczewicę. To szybki do przygotowania produkt. Wystarczy w głębokiej patelni ugotować ją, dodając pod koniec gotowania sól. Nie lałam dużo wody, by nie utracić aromatu. Soczewica rozpada się? Czas na kuskus. W trakcie doprawiłam dodatkowo solą, pieprzem i kuminem. Dodałam sok z połowy cytryny i voila. Proste, szybkie i mega dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>