lecznicze właściwości: jarzębina

Czy wiesz, że jarzębina ma właściwości lecznicze? Wydawać by się mogło, że z jarzębiną możemy mieć jedynie tyle wspólnego, co cieszyć nią oko. Nic bardziej mylnego. Jarzębina ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie i co ciekawe, odpowiednio przetworzoną możemy spożywać.

Działanie jarzębiny:

  • ma działanie moczopędne i rozwalniające, nawet w niewielkich ilościach,
  • stosowana w zapobieganiu choroby nadciśnieniowej,
  • posiada właściwości moczopędne, stymulujące pracę jelit,
  • działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit,
  • łagodzi podrażnienia wątroby, a także pomaga przy kamicy nerkowej.

Jak spożywać jarzębinę? Po pierwsze, możemy pić napary z jarzębiny. Zalana wrzątkiem nadaje się do spożycia. Gdy chcemy wykorzystać ją na przetwory, galaretki czy dżemy, powinniśmy przetrzymać owoce jarzębiny przez 1–2 dni w zamrażalniku lub wykorzystać te sparzone wodą. Tak przygotowane przetwory na pewno nie zaszkodzą naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie- mogą mieć rewelacyjny wpływ na nasze codzienne samopoczucie.

N.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>